Over
At Be lacquarel uit de serie 'Bruggen'

HENNY VAN LEEUWEN (Schiedam 1957). Studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam (nu de Willem de Kooning Academie).


Veel aquarellen van Henny van Leeuwen ontstaan in de vorm van dagboeknotities. Impressies die zo indringend zijn worden als vanzelf weergegeven in kleine aquarellen. Zo ontstonden dagboeken  in Italie, New York, Turkije en de laatste jaren veel in Frankrijk.

Vorm, sfeer, kleur, structuur of titel: hiermee kan het concept van het werk van Henny van Leeuwen in het kort worden aangeduid. De confrontatie met het (stedelijk)landschap, de eerste associatie, roept onmiddellijk een beeld bij hem op. Het concept is er, maar daarna ontstaat het proces om dit concept vorm te gegeven. Het zoeken naar authenticiteit, de oorsprong van die eerste indruk ligt hieraan ten grondslag.


Dan begint voor de toeschouwer de uitdaging om datgene wat door Henny van Leeuwen ongeconditioneerd verbeeld is, thuis te brengen. De vormen zijn geometrisch, lijken organisch, hebben een strenge structuur of zijn soms duidelijk herkenbaar. Het plezier van de waarneming, de impressie, de titel en de sensuele verfhuid die soms totaal verzadigd is, is het einde van het proces voor de kunstenaar. Dan begint het werkstuk een nieuw leven als het door de toeschouwer tot zich wordt genomen.


Henny van Leeuwen reist veel, woont in Rotterdam en verblijft vaak en graag in het buitenland.