Over

Het zijn 543 stappen van de ene naar de andere oever ...

At Be lacquarel uit de serie 'Bruggen'

HENNY VAN LEEUWEN (Schiedam 1957). Studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam (nu de Willem de Kooning Academie).


Veel aquarellen van Henny van Leeuwen ontstaan in de vorm van dagboeknotities. Impressies die zo indringend zijn worden als vanzelf weergegeven in kleine aquarellen. Zo ontstonden dagboeken  in Italie, New York, Turkije en de laatste jaren veel in Frankrijk.

Vorm, sfeer, kleur, structuur of titel: hiermee kan het concept van het werk van Henny van Leeuwen in het kort worden aangeduid. De confrontatie met het (stedelijk)landschap, de eerste associatie, roept onmiddellijk een beeld bij hem op. Het concept is er, maar daarna ontstaat het proces om dit concept vorm te gegeven. Het zoeken naar authenticiteit, de oorsprong van die eerste indruk ligt hieraan ten grondslag.


Dan begint voor de toeschouwer de uitdaging om datgene wat door Henny van Leeuwen ongeconditioneerd verbeeld is, thuis te brengen. De vormen zijn geometrisch, lijken organisch, hebben een strenge structuur of zijn soms duidelijk herkenbaar. Het plezier van de waarneming, de impressie, de titel en de sensuele verfhuid die soms totaal verzadigd is, is het einde van het proces voor de kunstenaar. Dan begint het werkstuk een nieuw leven als het door de toeschouwer tot zich wordt genomen.


Henny van Leeuwen reist veel, woont in Rotterdam en verblijft vaak en graag in het buitenland.


De aquarellen die in het buitenland zijn ontstaan zijn ook de inspiratiebron voor de werkzaamheden in het atelier, werkstukken daar worden vaak gemaakt in serie vanuit een bepaald thema zoals berken, huizen en bruggen.Een brug is de verbinding tussen twee oevers die door de natuur gescheiden zijn, soms door een omgevallen boom, de eenvoudige verbinding over een sloot, maar ook de overspanning van het ene continent naar het andere. Mensen maken bruggen, misschien tegen beter weten in.


Mij fascineert al jaren het fenomeen van de brug, om de vorm, maar ook door de locatie en altijd vanwege de spanning dat het gebied rondom de brug bij mij oproept. In 2008 maakte in een serie aquarellen van bruggen, het uitgangspunt was telkens dezelfde tekening van dezelfde brug, tijdens het maken van de serie veranderde mijn gedachte en fantasie over bruggen, van het verbinden van twee oevers tot het plaatsen van obstructies op een brug. 


… het zijn 543 stappen van de ene naar de andere oever, ik heb ze geteld terwijl ik over de brug liep. Het is geen moeilijke wandeling, de brug is niet stijl en toch duurt het eeuwen voor ik aan de andere kant ben. Het water en de lucht zijn er altijd, de geschiedenis is rondom en ieder moment is anders. Het is veel groener geworden op de oevers van de Gouden Hoorn, de stad is zachter. Bij de andere oever ruik ik de geur van vers gebrande koffie. ‘God is Dood’ lees ik op een T-shirt, een gewaagde tekst in deze stad. Vissers proberen een maaltijd bij elkaar te vangen. Ongeveer 20 meter lager verlaten kleine visjes hun vertrouwde omgeving, ze spartelen en even later zwemmen ze tussen andere, al eerder gevangen visjes in een emmer, soms met een deksel erop, maar meestal in de volle zon, alsof er niets gebeurd is.

…de brug is hectisch, veel voetgangers, motoren rijden voor het aanstormend verkeer uit, als opgejaagd wild, bussen met exotische nummers denderen over de brug, bij de andere oever staat, heel verstild, een palmboom …  


Fragmenten uit dagboek Istanbul, Henny van Leeuwen 2005 

VERSCHILLENDE TECHNIEKEN

The Place I live in

Aquarel

Where are We

Aquarel

The Place I live in

Aquarel

aquarel Henny

Where are We

Aquarel

HOE BEREIKBAAR?


Adres: Zalmstraat 27-3, 3114 NX Schiedam

Email: info@hennyvanleeuwen.nl

Telefoon: 0031 (0)6 300 92 183

HENNY VAN LEEUWEN

BEELDEND KUNSTENAAR


In mijn werk zoek ik naar de ideale verhouding tussen de abstracte en herkenbare vormen, waarbij de achtergrond een even belangrijke rol speelt als het onderwerp.

HET ATELIER BEZOEKEN?


Dat kan, maar alleen op afspraak.

Email: info@hennyvanleeuwen.nl


© Copyright Henny van Leeuwen 2017  Alle rechten voorbehouden.